3 redenen waarom je beter kiest voor speeltjes en touwen gemaakt van hennepvezels

3 redenen waarom je beter kiest voor speeltjes en touwen gemaakt van hennepvezels

Max en Kyra houden wel van een trekspelletje. Spelen met een flostouw? Ge-wel-dig!  En dit simpel spelletje houdt hen zowel mentaal als fysiek ook nog eens in topconditie. Wat wil je nog meer? Wel, wij vinden dat spelen altijd veilig moet kunnen en als het kan met duurzaam gemaakte dingen. 

Flostouwen - ze zijn niet altijd zo natuurlijk

Eenvoudig en no nonsense speelgoed. Het zijn vaak de meest eenvoudige dingen die voor het grootste spelplezier zorgen . Zoals een stevig stuk touw gemaakt van hennepvezel; sterk en erg leuk om mee te spelen.

Maar hoe worden ze gemaakt?

Flostouwen worden gemaakt door dunne draadjes te vlechten en door vezels of strengen te 'draaien'.  Dit kan met draden uit natuurlijke vezels, zoals hennep en vlas.  Tegenwoordig worden ook vaak kunstvezels zoals nylon, polyester of polypropeen gebruikt.  Dit is sterker en elastischer in vergelijking met natuurlijk touw,  maar het is zeker niet veiliger voor je hond en al helemaal niet duurzaam. 

De touwen die je in onze webwinkel vindt, worden uitsluitend gemaakt van natuurlijke materialen zoals de hennepvezel. Deze vezelsoort wordt gewonnen uit de stengel van de Hennep- plant - Cannabis sativa - , jawel die dus. Henneptouw is van nature lichtbruin van kleur. Het is minder ruw en voelt vrij zacht, maar het is tevens het sterkste natuurlijke touw. Touw van hennepvezel is minder slijtvast, dat wel, maar anderzijds heeft deze natuurvezel ecologisch gezien dan wel weer een groot voordeel:  de teelt van hennep kent slechts een zeer lage impact op ons ecosysteem.  Hennepteelt valt onder de noemer 'low impact farming'.  Bovendien vergaat deze natuurvezel weer snel.

3 redenen om te kiezen voor flostouw gemaakt van hennepvezels

1. Hennepvezels werken als een natuurlijke tandenborstel!

Hennepvezels zijn taai en werken als een natuurlijke tandenborstel: ze zijn net zacht genoeg zodat je hond er makkelijk kan op kauwen. Door het kauwen zal tandplak dat zich gedurende de dag opbouwt, verwijderd worden. Hoe meer je hond 'flost', hoe schoner zijn gebit wordt.

2. Hennepvezels zijn veiliger!

Hennepvezels breken af in hele kleine stukjes. Hierdoor veroorzaken ze niet snel schade in het lichaam van je hond wanneer hij stukjes vezels zou inslikken. Dat maakt dat het natuurlijk henneptouw-speelgoed een veiligere keuze is in vergelijking met touwen uit kunstvezels.

Ons advies: een flostouw is niet bedoeld om erop te kauwen zoals op een bot.  Geef een flostouw daarom alleen onder toezicht en let erop dat je hond de losgekomen draadjes niet inslikt.  Vervang het flostouw wanneer het slijtage vertoont.

3. Hennepvezels zijn duurzaam!

De hennepplant is een sterke groeier. Er worden geen pesticiden gebruikt bij de teelt ervan. Een hennepplant groeit zeer dicht en hoog. Hierdoor kan kostbare landbouwgrond worden vrijgemaakt voor andere teelten. Bovendien heeft een hennepplant heel weinig water nodig en geeft hij 60-70% van zijn voedingsstoffen terug aan de grond.

Laat je hond zich naar hartenlust vermaken.  Trekspelletjes zijn leuk.  Winnen is ook leuk.  Maar denk eraan: jij bent en blijft de baas!