D.I.Y.  Maak je eigen hondenkoekjes

D.I.Y. Maak je eigen hondenkoekjes

De lekkerste traktaties, die maak je gewoon zelf. Met een DIY bakmix van PetCooking bijvoorbeeld, of een recept uit ‘Het grote Hondenkoekboek’, met onze voorgestelde recepten of iets wat je zelf verzint,… Zelf hondenkoekjes bakken is super simpel. Het kost je niet veel moeite en weinig tijd. Ga dus zeker aan de slag met onze recepten. Je viervoeter vindt dit nu al geweldig!

Zelf koekjes bakken heeft zo zijn voordelen

1. Je weet altijd wat erin zit! en dit zijn geen kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen, toegevoegde suiker of bewaarmiddelen, maar wel pure, gezonde ingrediënten.

2. Je kan rekening houden met eventuele allergieën van je hond of waar hij behoefte aan heeft.

3. Je kiest geschikte recepten op basis van de smaak die jouw hond verkiest.

4. Het is vaak goedkoper dan de kant-en-klare versies uit de winkel.

Onze 5 super simpele recepten

Onze recepten zijn makkelijk om te maken. Je hebt geen speciale keukenapparaten nodig: een keukenrobot is handig, maar ook een gewone mixer of een garde volstaat. Een deegroller en een koekjes-uitsteekvorm vergemakkelijken het werk. Heb je er geen, dan kan je het ook gewoon met de hand doen. De recepten zijn verder bewust gebaseerd op een beperkt aantal ingrediënten – ze zijn puur, gezond en goedkoop.

1. Pet Cooking wortelkoekjes

Recept voor een 20-tal koekjes gemaakt met kant-en-klare bakmix 'Biscuits Carotte/Curcuma' van het merk PetCooking.

Dit heb je nodig:

200 g kant-en-klare bakmix van PetCooking, variant 'Carotte/curcuma', 1 ei, 50 g water, 45 g olie, uitsteekvormpje van PetCooking bijvoorbeeld of een snijmesje om een eigen, creatieve vorm te creëren.

Zo bereid je deze heerlijke wortelkoekjes:

Doe 200 g wortelkoekjesmix in een kom. Voeg toe: 1 ei, 50 g water en 45 g olie. Meng dit alles grondig. Rol nu het deeg uit. Gebruik een uitsteekvormpje* om de koekjes uit het deeg te snijden. Verwarm je oven voor op 180°C en bak de koekjes ongeveer 10 minuten. Klaar!  

*het merk PetCooking heeft originele uitsteekvormpjes in het gamma in de vorm van een hondenpootje, een bot en een hondenhokje.

2. een feestelijke traktatie met appel, gember en kaneel

Dit heb je nodig:

1 kopje droge havermout, ½ kopje appelmoes, een snuifje kaneel en een snuifje gemberpoeder, 1 ei.

Zo bereid je deze feestelijke traktatie:

Verwarm je oven voor op 180°C. Doe de havermout, appelmoes, kaneel en gemberpoeder in een mengkom. Meng de ingrediënten goed door elkaar en voeg daarna het ei toe. Mix dit alles tot een deeg. Wrijf de ovenbakplaat in met wat olie. Je maakt de vorm van deze traktaties door met een lepeltje het deeg op de plaat te ‘druppelen’. Bak de traktaties ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Klaar!

3. glutenvrije viskoekjes

Dit heb je nodig:

1 ei, 1 blikje tonijn (in zijn eigen sap) of 1 blikje sardines, 130 g aardappelmeel, een beetje peterselie of rozemarijn

Zo bereid je deze glutenvrije viskoekjes:

Meng alle ingrediënten met een mixer of een garde. Indien nodig voeg je meer aardappelmeel toe zodat het deeg stevig, maar toch kneedbaar wordt. Rol het deeg uit en vorm koekjes met de hand of gebruik een leuk uitsteekvormpje. Bak de koekjes ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 150°C (convectiewarmte) of op 180°C (onder- en bovenwarmte). De baktijd varieert afhankelijk van de grootte en de dikte van de koekjes. Tip: laat na de baktijd deze viskoekjes verder opdrogen in de uitgeschakelde oven.

Heb je een grote portie viskoekjes die je niet meteen nodig hebt, dan bewaar je ze beter droog en beschermd in de koelkast. Dit verlengt de houdbaarheid van eiwitrijke traktaties zoals deze viskoekjes. Invriezen kan eventueel ook om ze zo nog enkele maanden langer te bewaren.

4. overheerlijke leverworstkoekjes

Dit heb je nodig:

125 g leverworst, 250 g havervlokken (of aardappelmeel, rijstmeel,…) 1 ei, 150 g cottage cheese, 5 el zonnebloemolie en een beetje meel om het deeg uit te rollen.

Zo bereid je deze overheerlijke leverworstkoekjes:

Meng alle ingrediënten tot een romig geheel. Laat daarna het deeg 1 uur rusten in de koelkast. Bestuif je werkblad met wat meel (± 1 cm dik). Neem het deeg na 1 uur weer uit de koeling en bestuif je werkblad met een laagje bloem. Rol het deeg hierover uit tot een dikte van ± 1cm. Voelt het deeg nog te nat aan om uit te rollen, voeg dan wat meer havervlokken (of andere meelsoort) toe aan het deeg. Snijdt met behulp van een uitsteekvorm koekjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Bak de koekjes gedurende een 30-tal minuten op 150°C (convectiewarmte) of op 180°C (onder- en bovenwarmte. Laat de leverworstkoekjes een nacht aan de lucht drogen alvorens ze in een koekjestrommel te bewaren.

5. snelle pindakaaskoekjes

Dit heb je nodig:

100 g pindakaas, 1 ei , 75 ml water, 150 g bloem

Zo bereid je deze snelle pindakaaskoekjes:

Meng de pindakaas met het ei en het water tot de pindakaas niet meer klontert. Voeg dan de bloem toe en kneed tot een stevig, maar uitrolbaar deeg. Bestrooi het aanrecht met wat bloem. Rol hierop het deeg uit tot de gewenste dikte. Steek met behulp van een uitsteekvorm koekjes uit het deeg en leg de koekjes op de bakplaat bekleed met bakpapier. Bak af in een voorverwarmde oven op 180°C in ± 12 minuten. Simpel, snel klaar en gegarandeerd heerlijk!

Tip: om de smaak af te wisselen, kan je als extra een fijngeprakte banaan toevoegen aan de ingrediënten.

Varieer met andere ingrediënten

Eens je de smaak van het bakken te pakken hebt, ga je ongetwijfeld willen variëren met andere, gezonde en smaakmakende ingrediënten. 

Deze smaakmakers zijn erg populair onder de viervoeters: vis, gevogelte, vlees, roomkaas, wortelen, bananen, spinazie, kwark, kleine hoeveelheden fruit, kruiden als gember, kaneel, curcuma, peterselie, rozemarijn en tijm.

Er zijn echter ook een aantal ingrediënten die je niet mag toevoegen aan je DIY bereidingen; omdat ze slecht worden verdragen, of een giftige werking kunnen hebben in een te hoge dosering. Vermijd daarom zeker: avocado’s, cacaopoeder of chocolade, druiven en rozijnen, zoetstoffen of suiker en gebruikt nooit ui.

De beste manier om zelfgebakken koekjes te bewaren

Zelfgemaakte koekjes bevatten geen bewaarmiddel en zijn dus niet zo lang houdbaar. Gemiddeld bewaren DIY hondenkoekjes 3 tot 4 weken. Bewaren in de koelkast verlengt de houdbaarheid, op voorwaarde dat er geen vocht binnendringt. Je kan de koekjes ook invriezen; dan zijn ze enkele maanden houdbaar.

We geven je 1 algemene regel mee om de koekjes zolang mogelijk vers te houden:  Hoe droger de koekjes zijn, hoe langer je ze kan bewaren. Vochtige koekjes zullen sneller beschimmeld raken en dat moet je dus zien te vermijden.

Doe daarom het volgende:

- Laat de koekjes na het bakken verder opdrogen in de oven. Zet de deur van de oven na het bakproces open en schakel de temperatuur lager naar 50°C. Een alternatief is om de koekjes na het bakproces te laten opdrogen in een uitgeschakelde oven (met de restwarmte van de oven) maar dan met een gesloten ovendeur.

- Laat de koekjes nadien nog minstens een halve dag luchten alvorens ze te verpakken.

- Bewaar de koekjes in een blikken trommel of in een stoffen zakje. Luchtdicht plastic is niet geschikt: er zou vocht kunnen ontstaan, wat op zijn beurt tot schimmel kan leiden.

- Koekjes met smaakmakers als groenten, fruit of kruiden bewaren langer dan koekjes met vlees of vis.

Aan de slag!

Hondenkoekjes bakken is echt niet moeilijk. Ga gewoon aan de slag en probeer zeker onze super simpele recepten uit. Kijk wat je nog aan ingrediënten in huis hebt, gebruik je fantasie en varieer met gezonde smaakmakers! Je hond verwennen met een zelfgemaakte lekkernij is immers het fijnste wat er bestaat.