Fluor is giftig voor je hond!

Fluor is giftig voor je hond!

Maar liefst 80% van alle honden ontwikkelt vroeg of laat tandproblemen. Dit heeft invloed op hun algemene gezondheid. Gelukkig kunnen wij veel van deze problemen voorkomen door te zorgen voor een goede gebitshygiëne.

 • Reinig het gebit van je hond dagelijks op een vast tijdstip. Poetsen kan je op verschillende manieren: het kan met tandpasta (zonder fluor!!!) in combinatie met een zachte tandenborstel (speciaal voor honden!), tandreinigingsdoekjes, veterinaire tand- en mondverzorgingsgel, een tandsteenschraper, enz. 
 • Voorzie gezond kauwmateriaal: kauwbotten, dental sticks, harde koeken, enz 
 • Laat je hond brokjes eten - deze plakken minder aan de tanden dan natvoer.
 • Geef kauwspeelgoed. Door te kauwen op bijvoorbeeld flosstouwen of speelgoed uit natuurrubber houdt je hond al spelende zijn gebit schoon.

Zo wen je je hond aan het tandenpoetsen

 1. Gewen eerst je hond aan de aanraking van de snuit. Neem de snuit voorzichtig vast. Oefen dit elke dag opnieuw. 
 2. Gewen je hond aan het optillen van de lippen. Neem hiervoor de snuit vast en probeer voorzichtig zijn mond te openen.
 3. Gewen je hond aan het aanraken van de tanden. Open de mond voorzichtig en raak de tanden aan met je vinger. Masseer de tanden en het tandvlees voorzichtig.
 4. Gewen je hond nu aan het tandverzorgingsmateriaal dat je hebt uitgekozen.
 5. Poets vanaf nu stapsgewijs het gebit: begin met het poetsen van de hoektanden, de kiezen en de bovenkaak aan de buitenzijde van het gebit - daar komt namelijk het meeste tandsteen voor.  Maak langzame poetsbewegingen en laat je hond toe om regelmatig te slikken. Reinig daarna ook de rest van het gebit.
 6. Beloon - beloon - beloon!

Onthoud

 • Fluor is giftig voor honden => gebruik speciale hondentandpasta!
 • Een gewone tandenborstel is te hard voor het gebit van je hond => gebruik een zachte tandenborstel bedoeld voor huisdieren.
20-04-2022