Goed wassen doe je zo

Goed wassen doe je zo

Het wassen van je hond is niet alleen belangrijk voor zijn uiterlijk, maar ook voor zijn gezondheid. Door regelmatig de vacht te verzorgen, blijft je hond schoon, comfortabel en vrij van huidproblemen. Toch is het belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken, afhankelijk van het ras, de vachtsoort en de specifieke behoeften van je hond. In dit artikel krijg je handige tips en een stap-voor-stap gids om het wassen van je hond zo efficiënt en stressvrij mogelijk te maken.

Hoe vaak moet je je hond wassen?

Hoe vaak je je hond moet wassen hangt af van het ras, de vacht en de levensstijl van je hond.  Er zit namelijk net zoveel variatie in levensstijl van honden dan er rassen zijn met allemaal verschillende vachtsoorten.  Wat betreft de levensstijl: denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleine hondjes, die graag op je schoot hangen en tijdens de wandeling meer worden gedragen dan dat ze de grond raken.  Vergelijk dit met honden die dagelijks rennen in een weide, zich rollen in modder of alles wat stinkt... Verder heb je qua vachttype alles tussen korthaar, langhaar, krulhaar, haarloos, viltvacht,... Allemaal verschillende soorten haar met een andere lengte, andere dikte,...  En dan is er ook nog wat het baasje wenst: van kort geschoren tot een volle showvacht.  Je kan je dus wel voorstellen dat er geen eenduidig antwoord kan gegeven worden op de vraag Hoe vaak moet je je hond wassen?  Maar we geven je hierbij toch een algemene richtlijn:

  • Eens per 1 tot 3 maanden is meestal wel voldoende voor honden met weinig vachtonderhoud. 
  • Vaker wassen - van 1x per week tot 1x per maand - kan nodig zijn als je hond veel buiten speelt, in de modder rolt of een onaangename geur heeft.
  • Langharige honden hebben meer vachtverzorging nodig en moeten dus ook vaker worden gewassen dan bijvoorbeeld kortharige honden.  Maar soms kan je met regelmatig borstelen in combinatie met de juiste verzorgingsproducten de wasbeurt wel wat uitstellen, mocht je dit nodig vinden. 
  • Honden met huidproblemen of honden die overmatig haar verliezen kunnen speciale shampoos nodig hebben en/of gewassen worden in een aangepast schema.  Raadpleeg je dierenarts of vraag advies aan je professionele trimmer. 

Wat heb je nodig?

Voor een grondige wasbeurt heb je het volgende nodig:

  1. een diepreinigende shampoo voor honden: geen mensenshampoo! - en dus ook geen babyshampoo.  Shampoo voor mensen is anders samengesteld en heeft een verkeerde pH-waarde. 
  2. een vachtverzorgende shampoo: speciaal afgestemd op de vachtsoort van jouw hond.  
  3. een conditioner of een masker: kies het juiste product afhankelijk van de vachtsoort - al dan niet behoud van volume in de vacht
  4. een bad met douchekop en lauwwarm water - dus niet te heet of zeker niet te koud
  5. de juiste borstel - afhankelijk van het vachttype een pinnenborstel of een slickerborstel
  6. een grote, goed absorberende handdoek
  7. een geschikte föhn (optioneel) of een hondenbadjas voor het drogen van de vacht
  8. een katoenen doekje of watjes: bedoeld voor de oren, zodat er geen water in komt
  9. een badspons voor het gelijkmatig verdelen van de shampoo/conditioner over de vacht
  10. een waterbestendige pinnenborstel of een wijdgetande kam voor het inborstelen van conditioner in de vacht bij langharige honden
  11. een beloningsnoepje of een trainingssnack voor na het baden

Tip: check eerst of alles klaar ligt vooraleer je jouw hond in de badkuip zet. 

Hoe pak je het aan?

1. Een goede voorbereiding zorgt voor een stressvrije start!

Door de wasbeurt goed voor te bereiden, voorkom je rommel en stress.  Niet onbelangrijk voor zowel voor jou als voor je hond.

  • Borstel de vacht vooraf.  Zo verwijder je reeds loszittende haren en klitten.  Bij langharige honden voorkomt het vooraf borstelen dat geklitte vacht nog erger gaat klitten door het inwrijven van shampoo en water
  • Zorg voor een antislip oppervlak. Leg een antislipmat in de badkuip of douche, of in een teiltje. Dit voorkomt dat je hond uitglijdt en zich onzeker voelt.
  • Bescherm de oren. Honden zijn gevoelig voor oorinfecties, dus stop een watje in de oren (niet te diep!) of houd ze goed dicht tijdens het wassen.
  • Gebruik de juiste watertemperatuur. Lauwwarm water is ideaal – te heet kan de huid verbranden, te koud kan je hond laten rillen en ongemakkelijk maken.
  • Bereid alle materialen voor. Zorg dat shampoo, handdoeken, badjes, borstels en eventueel trimtafel en föhn binnen handbereik zijn, zodat je niet halverwege de wasbeurt achter zaken moet gaan zoeken. 
  • Houd beloningen bij de hand. Traktaties kunnen helpen om een positieve ervaring te creëren, vooral als je hond niet graag gewassen wordt.

Belangrijk! Ga vooraf na of de producten die je gaat gebruiken om je hond te wassen, klaar zijn voor gebruik of m.a.w. of de shampoo in jouw flesje reeds werd verdund door de fabrikant.  Sommige professionele shampoos hebben namelijk een 'gebruiksklare' variant voor thuisgebruik.  Andere merken houden ook bij hun kleinere verpakkingen de onverdunde variant aan.  Deze shampoos moeten voor gebruik dus nog aangelengd worden met water.  Hoe je dit doet, vertellen we jou in onze andere blog Hoe verdun je shampoos voor huisdieren correct? 

2. Maak de vacht geleidelijk nat.

  • Begin onderaan bij de achterpoten poten en werk zo langzaam omhoog. Dit helpt je hond te wennen aan het water.  
  • Gebruik altijd een zachte waterstraal of eventueel een bekertje om wat water over de vacht te gieten. Vermijd een te harde waterstraal - je hond zou hiervan kunnen schrikken.
  • We raden aan om een nat washandje of een wasspons  te gebruiken om het hoofd en de snuit voorzichtig nat te maken.
  • Bescherm zeker de oren en ook de ogen van je hond tegen shampoo en water.  Voor de ogen kan dit met behulp van je handen.  De gehoorgang kan je eventueel beschermen met een prop watten of door de oren dicht te houden met je handen. 

3. Breng shampoo aan op een goed natte vacht.

Voor het best mogelijke resultaat gebruik je eerst een diepreinigende hondenshampoo*.  Wrijf een kleine hoeveelheid van je gebruiksklare of verdunde shampoo tussen je handen en masseer dit met behulp van een washandje of een speciale wasspons tot diep in de vacht.  Doe dit  tot de shampoo gaat schuimen. Werk hierbij van boven naar beneden: begin bij de nek en werk langzaam naar de rug, buik, poten en staart.  Masseer de shampoo goed in - opgelet: niet in het rond wrijven! want dan bestaat het risico dat er knopen in de vacht komen -  en vergeet hierbij vooral de modderige of vettige plekken niet.  Spoel de vacht nu lichtjes uit met lauwwarm water.  Herhaal daarna dit hele proces, maar dan met een shampoo die speciaal bedoeld is voor het vachttype van jouw hond.  Laat deze vachtspecifieke shampoo* een paar minuutjes inwerken en spoel de vacht daarna zeer grondig uit. Vervolg de behandeling eventueel met het aanbrengen van een conditioner of een haarmasker.

Let op: Heeft je hond een dikke vacht? Til de haren dan op om er zeker van te zijn dat de shampoo ook de huid bereikt.

*Waarom raden we aan om altijd eerst je hond te wassen met een diepreinigende shampoo en daarna pas met een vachtspecifiek product? 

De werkzame stoffen uit de vachtspecifieke verzorgingsproducten hebben meer impact op een reeds schone vacht.  De actieve ingrediënten kunnen zo tot dieper in het haar dringen om daar hun werk te doen.   Door eerst te wassen met een reinigende shampoo heb je minder product nodig van de vachtspecifieke shampoo.  Dit is niet onbelangrijk, daar vachtspecifieke shampoos meer (werkzame) ingrediënten bevatten waardoor ze specifieker werken maar meestal ook duurder zijn in aankoop.  Je kan door het volgen van deze wasroutine dus besparen op de prijs van een wasbeurt. 

In ons blogartikel Hoe kies je de juiste shampoo voor je hond? gaan we dieper in op de verschillende soorten shampoos, ingedeeld op basis van het vachttype en de functie van de shampoo.

4. Spoel de vacht grondig en zorgvuldig uit. 

Spoel de shampoo extra goed uit! Restjes shampoo die in de vacht of op de huid achterblijven, kunnen namelijk jeuk en irritatie veroorzaken. Begin bij het uitspoelen best bij het hoofd en werk zo naar beneden toe.  Deze werkwijze voorkomt dat er zeep in de ogen of oren loopt. Spoel goed door tot het water helemaal helder is en geen zeepresten meer bevat. 

Tip: Bij langharige honden kun je voorzichtig met je vingers door de vacht gaan terwijl je spoelt om er zeker van te zijn dat alle shampoo eruit is.

5. Breng conditioner aan.

Dit is optioneel, maar wel erg nuttig voor lange of droge vachten.  Wij raden je echter aan om na de shampoobeurt altijd een conditioner te gebruiken. Het is namelijk een fabel dat een conditioner het haar altijd verzwaart. Een voedende conditioner - ja die verzwaart het haar - maar helpt bij het ontklitten en hydrateren van de huid en het haar.  Heb je een hond die volume nodig heeft in zijn vacht?  Dan bestaan ook daar speciale conditioners voor -  die het haar niet verzwaren, maar wel de nodige voeding geven aan huid en vacht.  In beide gevallen helpt conditioner het haar en de huid optimaal gezond te houden.  Door gebruik van conditioners sluit je namelijk de haarschubben weer af die eerst door de shampoo werden geopend om de nodige voedingsstoffen tot in het haar te krijgen. Het weer aflsuiten van die haarschubben zorgt ervoor dat die verzorgende ingrediënten ook in het haar blijven en daar hun werk kunnen doen.  Zo creëer je een gezonde huid en vacht. 

Hoe ga je nu tewerk?  Nadat je de shampoo hebt uitgespoeld, dep je de vacht eerst wat droog met behulp van een handdoek. zodat er geen vocht meer uit de vacht druipt.  Dit doe je om te voorkomen dat het product dat je nu gaat aanbrengen zo weer van het haar afglijdt.  Breng nu een kleine hoeveelheid (verdunde) conditioner het aan en verdeel dit over de gehele vacht.  Vermijd teveel conditioner - of te weinig verdund product - daar dit de droogtijd en het resultaat kan beïnvloeden.  Borstel de conditioner goed in de vacht met een waterbestendige pinnenborstel of een wijdgetande kam.  Laat de conditioner een paar minuten intrekken en spoel daarna grondig uit met lauwwarm water.  

Tip: Heb je een hond met lang, sluik haar (zijdevacht)?  Door de uitgespoelde haren nog even na te spoelen met wat kouder water verkrijg je extra glans en het resulteert in een vacht die nog meer gaat doorhangen.  

6. Vervolg met het drogen van de vacht.

Dep de vacht goed droog met een handdoek.  Wrijf niet te hard, want dit veroorzaakt klitten.  Leg deze handdoek nu op de trimtafel of de plek waarop je je hond gaat drogen. Dit voorkomt opspatten van water tijdens het droogblazen.  Gebruik een föhn op lage temperatuur als je hond dit toestaat.  Hou de föhn op minimaal 30 cm afstand en gebruik een lage blaaskracht om oververhitting en angst te voorkomen.  Zorg voor een warme ruimte zonder tocht, zodat je hond niet te snel afkoelt terwijl hij opdroogt.  Leg om dezelfde reden eventueel een verse handdoek over het deel dat waar je niet föhnt.  Tijdens het droogblazen borstel je de haren door.  Hou hierbij hetzelfde schema aan als bij een normale borstelbeurt op droge vacht: d.w.z. borstel en föhn de vacht laag per laag; begin achteraan bij de achterpoten en werk zo stilaan naar voren.  Doe daarna de staart en het hoofd.  Föhn en borstel goed in laagjes zodat de haren goed droog zijn tot tegen de huid.  Het borstelschema vind je terug in onze ander blog: 'Goed borstelen doe je zo'

> Heeft je hond een dikke vacht? Overweeg de aanschaf van een speciale hondenföhn, ontworpen om dichte lagen vacht te drogen. 

> Zie jij of je hond het droogblazen niet zitten?  Gebruik dan een hondenbadjas. Wikkel je hond in deze speciale badjas en geeft hem een warme, tochtvrije ligplek die je bedekt met goed absorberende, microvezeldoeken. Zo voorkom je dat hij kou vat of met z'n natte vacht door je huis gaat rennen.

7. De finishing touch.

    • Borstel en kam de vacht nogmaals door om klitten te voorkomen.  Een aangepaste conditionerende borstelspray kan je hierbij helpen. Het voordeel is dat dit de vacht meteen ook antistatisch maakt. 
    • Controleer de oren en maak ze droog met een katoenen doekje.  
    • Reinig de ogen met een zacht, vochtig doekje als er vuil in zit.
    • Beloon je hond! Geef een traktatie of speel een leuk spel, zodat de wasbeurt een positieve ervaring blijft.

Extra tips voor een ontspannen wasbeurt

  1. Oefen met water voordat je echt gaat wassen. Laat je hond wennen aan het geluid van stromend water of een natte spons op zijn vacht.
  2. Gebruik een speciale hondendouchekop of een zachte sproeikop. Dit geeft een aangenamer gevoel voor je hond dan een harde waterstraal.
  3.  Maak het een positieve ervaring. Veel lof, zachte stem en een kalme aanpak helpen om de wasbeurt prettig te laten verlopen. 
  4. Was niet meer, maar zeker ook niet minder dan nodig.  Een reine vacht, verzorgd met de juiste producten houdt de vacht en de huid gezond! 
  5. Gebruik producten die geschikt zijn voor de vacht van jouw huisdier.  Je trimmer kan je hierin zeker adviseren.  Of je mag ons hieromtrent ook altijd contacteren

Conclusie: een propere vacht is essentieel voor het welzijn van je hond

Het verzorgen van je hond door hem op de juiste manier te wassen is essentieel voor zijn welzijn. Door de juiste voorbereidingen te treffen, zorgvuldig te werk te gaan tijdens het baden en de juiste producten te gebruiken, zorg je ervoor dat je hond een positieve ervaring heeft en tegelijkertijd zijn vacht en huid gezond blijven. Vergeet niet om het wassen aangenaam te maken voor je hond door beloningen te gebruiken en het een rustige ervaring te houden. Met de stappen en tips uit deze gids kun je ervoor zorgen dat je hond zich altijd fris en comfortabel voelt.

Durf je er ondanks onze tips toch niet zelf aan te beginnen, ga dan tijdig langs bij je trimmer.  Je kan er terecht voor een tussentijdse wasbeurt, een anti-rui behandeling of een volledige vachtverzorging.  Ook kortharige honden of rassen die verder weinig specifieke vachtverzorging nodig hebben, worden door de trimmer maar al te graag verwend met een wasbeurt. 

Voel je je niet zo zeker om al deze handelingen thuis goed uit te voeren? Volg dan een of enkele lessen onder begeleiding van een ervaren trimmer. Dit kan o.a. bij Goomer Academie, maar vast en zeker ook bij verschillende trimsalons bij jou in de buurt.

Gerelateerde producten