Witter dan wit

Witter dan wit

Het aanbod aan shampoos voor witte vachten bij honden en katten is erg groot.  Maar doen ze ook allemaal wat ze beloven? En waar zitten de verschillen?

Om hier een beetje een klare kijk op te krijgen is het belangrijk dat je weet hoe shampoos voor witte vachten werken en op welke principes ze zijn gebaseerd.

Wij zetten de 3 belangrijkste graag even voor je op een rijtje…

1. Optische witmakers

Er zijn een aantal shampoos op de markt die gebruik maken van de technologie van 'optische witmakers' voor het verkrijgen van een wittere vacht bij honden en katten.  Optische witmakers zijn chemische stoffen die aan shampoos worden toegevoegd om een 'optisch effect' te creëren, waardoor de vacht witter lijkt.  Zoals je dat ook kent van de waspoeder: …wast witter dan wit!

Het gaat om stoffen die het uv-licht weerkaatsen, waardoor je een wittere kleur ziet, hoewel die er eigenlijk niet is.  Een optische illusie dus!  Dit heeft enkele gevolgen voor het resultaat.  Voorwaarde is dat er voldoende uv-licht (daglicht) aanwezig is dat voor de reflectie zorgt.  Bij kunstlicht werken optische witmakers dus veel minder goed.  Showhonden kunnen dus niet profiteren van dit voordeel op een indoor-show zonder al te veel daglicht. Verder zorgen optische witmakers overigens voor het oplichten van alle kleuren, niet enkel het wit.  Zwart wordt ook zwarter, bruin wordt bruiner…  En gele of bruine vlekken in de vacht gaan worden geaccentueerd in plaats van te worden gecamoufleerd.  Loopt jouw showhond over een blauw tapijt in de erering, geen probleem.  Loopt hij over rood tapijt, dan zorgt de lichtreflectie er helaas voor dat de vacht net “geler” gaat lijken.  

Shampoos met optische witmakers, zijn meestal blauw van kleur en doen de vacht optisch witter lijken.  Dit resultaat zie je onmiddellijk - dat is een voordeel - maar hoe wit de vacht lijkt, dat is wel sterk afhankelijk van het licht dat erop schijnt.  

Om het aanbod aan shampoos op basis van optische witmakers in de Groomer webwinkel te kennen, klik je hier.  Shampoos op basis van optische witmakers + kleurpigmenten vind je hier.

2. Enzymen

Enzymen worden aan een shampoo toegevoegd om de vacht extreem zuiver te krijgen, zodat de witte kleur van de natuurlijk vacht maximaal tot haar recht komt. Het is dus een vorm van diepe reiniging en het verwijderen van alle vuil van organische oorsprong - zoals bijvoorbeeld urine, mos, voer, speeksel…

Enzymen zijn eigenlijk best te vergelijken met een kleine 'Pacman', die als het ware het vuil - soort per soort - aanpakt en wegknabbelt…  Dit resulteert in een extreem zuivere vacht, die onder alle omstandigheden “wit” is en die ook veel minder snel de kans heeft om geel te gaan lijken…  

De shampoos voor witte honden op basis van enzymen, zijn veelal transparant van kleur… Ze hoeven geen “kleur”-additieven.  Deze shampoos maken de vacht effectief witter.  Gele en bruine vachtverkleuring, vlekken van organische oorsprong verdwijnen volledig bij regelmatig gebruik shampoos met enzymen.   

Om het aanbod aan shampoos op basis van enzymen in de Groomer webwinkel te kennen, klik je hier.

3. Pigmenten

Pigmenten zijn kleurstoffen die aan shampoos worden toegevoegd om elk haar tot in de kern te kleuren.  Omdat een wit haar geen kern heeft van pigment, maar gevuld is met lucht, is het makkelijker om van pigmenten gebruik te maken op een witte vacht.  De shampoos die op dit principe zijn gebaseerd, kenmerken zich meestal door een paarse kleur.

Opletten bij het wassen hiermee, want als je de shampoo in een (te) geconcentreerde vorm op de witte vacht aanbrengt en je wast niet tot het schuim weer volledig 'wit' is, dan is het resultaat na afspoelen…een “'paarse' vacht.  Een gewaarschuwd trimmer…. is er twee waard!

Om het aanbod aan shampoos op basis van kleurpigmenten in de Groomer webwinkel te kennen, klik je hier.

Experimenteren maar…

Met dit overzichtje kan je nu zelf aan de slag om uit te zoeken op basis van welk principe je huidige shampoo voor witte vachten werkt.  En wellicht helpt dit overzicht om je keuze te vergemakkelijken over welk product je best kan inzetten, in functie van het resultaat dat je bij een bepaalde witte vacht of een bepaald probleem wil bekomen.

Hoe weet je zeker op welke basis een shampoo voor witte vachten werkt?  Zoals altijd : lees de bijsluiter en ingrediëntenlijst!

Veel succes!