Eco Paw Print - Tip 1: Kies voor herbruikbare plasdoeken

Eco Paw Print - Tip 1: Kies voor herbruikbare plasdoeken

De huisdierenindustrie heeft een enorme impact op het milieu: van plasticvervuiling tot CO2-uitstoot en broeikasgassen voor o.a. de productie van voeding voor huisdieren.
Velen onder ons streven vast wel naar een zogenaamd groenere levensstijl.  Zo kiezen we steeds vaker voor herbruikbare winkeltassen, herbruikbare flessen of bekers, natuurlijke verzorgingsproducten, biologische groenten of fruit...  Maar we leven ook in een maatschappij die gemak hoog in het vaandel heeft staan. Consumentisme is nooit ver weg. Bewuste keuzes maken blijkt moeilijker dan gedacht.  
We willen jullie er met onze 'eco paw print' blogartikelen bewust van maken dat het anders kan; en vooral dat het ook beter kan.
Volg onze verhalen over verspilling en vervuiling, maar met tips voor duurzamere alternatieven, een nul-afval doel en bewuste keuzes maken.

Verklein je eco paw print

TIP 1 - Kies voor herbruikbare plasdoeken

Stel, je gebruikt voor je pup 5 wegwerp plasdoeken per dag.  Dat zijn 150 doeken - goed voor maar liefst 5 kilo afval (!) - op slechts één maand tijd.

Is je pup volledig zindelijk na 4 maanden, dan hebben jullie prima werk geleverd!  Maar je hebt samen ook 20 kg afval geproduceerd - aan plasdoeken alleen al!   Is je pup pas zindelijk na 7 of 8 maanden (en zo zijn er veel!), dan loopt dit al op naar 40 kg afval of meer:  want grotere pups, dat betekent meer plas. En dan zijn er jammer genoeg ook nog de hondjes die het zindelijk worden nooit helemaal onder de knie krijgen...

Duurzamer

Herbruikbare plasdoeken zijn duurzamer in vergelijking met hun wegwerp-variant.

Herbruikbare doeken absorberen niet alleen beter, ze kunnen ook meer vocht opnemen én bijkomend nare geur neutraliseren!

Zo nemen de herbruikbare plasdoeken tot wel 2 liter vocht op i.p.v. de gemiddelde 300 ml bij wegwerpdoeken.  Deze super absorberende plasdoeken zijn daarom duurzamer, want je hoeft ze dus niet zo vaak te vervangen.

Uiteraard moet je er rekening mee houden dat je herbruikbare doeken regelmatig moet wassen. Dit kan tot wel 600 keer!   En wassen mag op 90°, maar weet dat ze op lagere temperatuur ook zo weer proper worden.

Tips

  • was je doeken met een ecologisch wasmiddel, zonder bleekmiddel en zonder gebruik te maken van wasverzachter
  • wassen op 60° maakt je wasgoed 'hygiënisch schoon'
  • herbruikbare plasdoeken drogen snel en hoeven niet noodzakelijk in de droogtrommel: je kan ze even goed gewoon aan de lucht laten drogen

Milieuvriendelijker

Herbruikbare plasdoeken zijn vriendelijker voor het milieu in vergelijking met hun wegwerp-variant.

Zelfs als je het wassen en de productie meetelt, zijn de herbruikbare doeken vriendelijker voor het milieu.

En dit is waarom:

Wegwerp plasdoeken bevatten houtpulp, plastic en synthetische SAP*-korrels om het vocht te absorberen. Voor de productie van houtpulp is nogal wat energie nodig; het zorgt voor watervervuiling en het kost vooral ook veel bomen.

De grondstof voor het gebruikte plastic en de absorberende SAP-korrels is aardolie - een niet-hernieuwbare grondstof, waarvan de winning en de bewerking slecht zijn voor het milieu. 

Wegwerp plasdoeken hebben dus zeker een grotere impact op het milieu en het klimaat dan de herbruikbare, veel duurzamere variant.

Tip

Herbruikbare plasdoeken zijn niet alleen inzetbaar voor zindelijkheidstraining van pups en kittens - al van in de werpkist, maar ook om comfort te bieden aan oudere, incontinente dieren, of na een operatie, bij hospitalisatie, of gewoon als ligmat in de bench,...  Deze superabsorberende doeken zijn oersterk, ze blijven ook na veelvuldig wassen soepel en flexibel.   Je leest er meer over bij het product in onze webwinkel of bekijk dit filmpje

*Super Absorberend Polyacrylaat

fotocredits: pictured by Paul Croes, Ierse terriër puppy 'Lennon Made for Friends' - Peter Vanzeer