Tips voor een goede verzorging van het gebit bij honden

Tips voor een goede verzorging van het gebit bij honden

Als het gaat om de verzorging van onze hond, denken we niet meteen aan tanden poetsen of gebitsverzorging. En dat is jammer, want volgens bepaalde studies wordt geschat dat de meerderheid van de honden al op driejarige leeftijd tekenen van parodontitis vertonen. Parodontitis is een hevige tandvleesontsteking, ontstaan door tandplak.

Vaak wordt gedacht dat de slechte adem iets is dat honden van nature hebben. De adem van jouw hond zal natuurlijk niet altijd munt-fris zijn, maar het zou ook niet te hard mogen stinken. Als de adem van je hond zo hard stinkt dat je het niet meer kan harden, dan is er wellicht meer aan de hand...

Hoe kunnen we de tanden van onze honden dan wel schoon houden? Hier volgen een paar tips!

Tanden poetsen

• met tandpasta + borstel

De tanden van je hond poetsen klinkt misschien als een gek idee, maar het is een uitstekende manier om de vorming van tandplak te voorkomen. Tandplak is de belangrijkste oorzaak van tandbederf en een slechte adem. Je hoeft de tanden van je hond niet dagelijks te poetsen, hoewel… hoe vaker je het doet, hoe beter het is voor zijn gebit.  De meeste dieren zijn in het begin niet zo dol op het poetsen van hun tanden.  Je kunt je huisdier echter gemakkelijk laten wennen* aan het idee en leren om zijn tanden te (laten) poetsen. Hiervoor heb je twee dingen nodig:

  1. Gebruik tandpasta die speciaal voor honden is gemaakt. Dit is noodzakelijk omdat de tandpasta die bedoeld is voor mensen, ingrediënten (zoals fluor) bevat die giftig zijn voor honden. Bovendien wordt aan hondentandpasta meestal een heerlijk smaakje van kip of pindakaas toegevoegd.
  2. Poets met een speciale tandenborstel voor honden. Deze heeft een kleinere borstel in vergelijking met onze mensen-tandenborstel en is ook anders van vorm (meestal driehoekig). Of je kan ook kiezen voor een vingertandenborstel. Dit is een siliconen borsteltje dat precies over je vingertop past. Zo kom je makkelijker op de moeilijk bereikbare plaatsen in de mond van je huisdier.

* Lees hier hoe je de gewenning aan tandverzorging aanpakt 

• met tandreinigingsdoekjes

Soms lukt het niet om de tanden te poetsen met tandpasta of misschien vind je dat teveel gedoe en wil je gewoon een ander alternatief.  Dan vormen tandreinigingsdoekjes voor honden een goede oplossing.  Dit zijn reinigingsdoekjes waarop een speciaal tandpoeder zit, geschikt voor de verzorging van het gebit.  Je wikkelt zo'n doekje simpelweg om je vinger en wrijft ermee over de tanden van je hond.  Zo verwijder je het aanwezige tandplak.  In principe doen deze doekjes hetzelfde werk als tandenborstels, maar je kan er niet mee in de kleine hoekjes en gaatjes komen zoals een tandenborstel dit wel doet. Toch zijn deze tandenpoetsdoekjes een geweldige manier om de tanden van je huisdier schoon te maken en zijn ze vaak gemakkelijker te hanteren dan een tandenborstel met tandpasta.

Laat je hond het zelf doen!

• met een supplement

Je hond kan het ook gewoon zelf doen…  met het supplement ProDen PlaqueOff® bijvoorbeeld.  Dit is een biologisch en 100% natuurlijk poeder dat je dagelijks over het voer strooit.  Het zorgt voor een frisse adem, vermindering van tandplak en voorkomt nieuw tandsteen.  En... zonder poetsstrijd!

• met een reinigingsgel

Een ander alternatief is de tandreinigingsgel voor huisdieren; bijvoorbeeld van het merk MAXI/GUARD®.  Dit middel werkt op enzymenbasis en is erg handig in gebruik. Poetsen wordt overbodig. Enkel een paar druppeltjes aanbrengen in de mond en MAXI/GUARD® reinigingsgel doet de rest…

Wanneer je hond last heeft van ontstoken tandvlees, infecties of kleine wondjes in de mond, dan kan mondgel van het merk TraumaPet helpen om deze ontstekingen of wondjes te genezen* en de pijn te verlichten.  TraumaPet mondgel werd verrijkt met colloïdaal zilver - dit heeft van nature een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Deze gel kan je dus ook gebruiken als aanvullende behandeling na een gebitsreiniging of tandextractie door de dierenarts.

*We raden een bezoek aan de dierenarts aan, zeker wanneer je twijfelt of wanneer de klachten enkele dagen aanhouden.

• met tandenpoetsende traktaties

Honden zijn uiteraard dol op traktaties. Tandheelkundige traktaties voor honden zijn een zeer goede manier om de tandgezondheid van je pup of volwassen hond te verbeteren. Deze lekkernijen zijn speciaal gemaakt om de opbouw van tandplak te verwijderen en bevatten vaak ingrediënten die de adem verfrissen en de mond van je hond reinigen. Ze worden over het algemeen veel meer gewaardeerd door onze honden dan tandpasta of tandenborstels, en ze doen geweldig werk om de mond van onze hond schoon te houden. Deze lekkernijen zijn er in verschillende vormen, maten en smaken. De kans is dus groot dat je een tandreinigingssnack zal vinden waar jouw hond ook dol op is.

• met kauwsnacks

Kauwsnacks voor honden bestaan in honderden soorten en maten. En bijna allemaal hebben ze tandreinigende eigenschappen. Het kauwen komt de mondgezondheid van je hond op zichzelf ten goede, ongeacht waarop wordt gekauwd. Het knagen schraapt tandplak van de tanden van je hond en veel volledig natuurlijke kauwsnacks - gemaakt van vlees -bevatten enzymen die de tandgezondheid helpen bevorderen.

Als je op zoek bent naar iets zonder calorieën, dan zijn er ook veel duurzame rubberen of nylon kauwspeeltjes die het werk ook doen.

Professionele reiniging als laatste redmiddel

Professionele reiniging als laatste redmiddel

Misschien is een professionele gebitsreiniging door je dierenarts wel de beste manier om de mondgezondheid van je hond op peil te houden.  Je dierenarts weet immers wat goed is voor het gebit van jouw hond en kan eventuele problemen die hij aantreft, oplossen. Deze optie is uiteraard duurder dan de andere opties, echter is ze mogelijks ook de meest aanbevolen optie als de nood hoog is.

Je dierenarts heeft ervaring met het voorkomen, lokaliseren en behandelen van problemen die zelfs voor de meest toegewijde hondenbezitter onopgemerkt blijven. Laat het gebit controleren bij de jaarlijkse check-up van je huisdier. Vraag hem zeker om raad mocht je denken dat dit nodig is!  Je dierenarts kan wellicht ook nog meer specifieke tips geven om een goede tandhygiëne van je hond te verzorgen.

Meer weten over tandverzorging bij huisdieren?  Lees onze andere blogs: