Regelmatig spelen maakt jouw kat gelukkiger

Regelmatig spelen maakt jouw kat gelukkiger

Wist je dat jagen een basisbehoefte is voor jouw kat? Uit onderzoek van de Universiteit van Washington blijkt dat het DNA van de huiskat weinig verschil vertoont met zijn wilde voorouders. Jagen is iets dat voor katten gelijk staat aan overleven. Hun instinct stimuleert het jachtgedrag. Dit uit zich niet bij alle katten op dezelfde manier. Sommige katten zal je al eens zien thuiskomen met een prooi; terwijl andere dat nooit doen. Het is echter niet omdat je kat niet letterlijk jaagt dat er geen drang is. Bij veel katten uit dit zich in spelen.

Het gekke kwartiertje - waarbij jouw kat opeens super speels door het huis rent - is hier een voorbeeld van. Alle energie (en soms frustratie) moet er even uit. Spelen is een perfecte uitlaatklep die chronische stress en ziekte kan voorkomen.


Frustratie en onderstimulatie

In meerkatshuishoudens is er soms ruzie tussen de katten onderling. Hier kan jachtdrang een oorzaak van zijn. De ene kat wil graag spelen met de andere, maar deze ziet dat helemaal niet zitten. Een andere reden is, dat te weinig kunnen jagen voor frustratie zorgt en dat een kat dit dan uit op een medebewoner. Dit kan een andere kat zijn, maar wat regelmatig voorkomt is het aanvallen van jouw (blote) voeten of benen wanneer je nietsvermoedend voorbij loopt of het aanvallen van jouw handen terwijl je rustig in de zetel zit.

De trigger zit hem in de beweging. Kattenogen bevatten driemaal zoveel staafjes ten opzichte van onze ogen. Dit zorgt ervoor dat ze beter zien wanneer er minder licht aanwezig is en dat ze alle soorten beweging sneller opmerken. Een kleine beweging kan dus het jachtinstinct activeren.

Bij oudere katten zie je dat ze minder gaan bewegen en meer gaan slapen. Dit kan door ouderdomsklachten komen zoals artrose, maar onderstimulatie is daarnaast een veelvoorkomende oorzaak. Een kitten gaat actief op zoek in de omgeving naar interactie en speelt hierdoor veel meer. Een oudere kat die te weinig uitgedaagd wordt en niet moet werken voor zijn eten, kiest al sneller om een extra dutje te doen. Dit betekent niet dat de kat geen nood heeft aan spelen of jagen. De jachtdrang neemt bij een oudere kat niet af (anders zou ze in het wild niet overleven).

Dagelijks spelen

Als baasje kan jij jouw kat helpen door elke dag met hem te spelen. Soms is het wat zoeken welke spelletjes katten leuk vinden; dat kan nogal eens individueel verschillen. Naar mijn ervaring werken de meest simpele dingen nog het beste, namelijk repetitieve bewegingen, specifieke texturen en geuren.

Een eenvoudig balletje gooien is voor sommige katten al voldoende om het speelmoment te starten. Zij kunnen er dan verder achteraan rennen. Koordjes of hengels zorgen dan weer voor veilig spel op afstand, waarbij de kat jouw handen niet verwart met speelgoed. Spelen met de hengel gaat op verschillende manieren: bijvoorbeeld zelf weglopen en de hengel achter je aan slepen, de hengel ergens achter laten bewegen zodat de kat kiekeboe speelt, zwierende bewegingen in de lucht maken en af en toe landen (zoals een prooi zou doen), … Je moet enkel opletten dat je de hengel niet recht voor het gezicht van de kat gaat bewegen, dit zou een echte prooi niet doet en wekt frustratie op.

Geurspeeltjes met kruiden zoals valeriaan, kattenkruid, munt of matatabihout zorgen bij de meeste katten voor een speelrespons. Ze gaan met hun hoofd tegen het speeltje aanwrijven, beginnen te rollen, kwijlen of er in te bijten. Bij deze speeltjes laat je je kat beter even met rust omdat kruiden speelagressie kunnen uitlokken, waardoor ze kunnen uithalen. Speeltjes gemaakt van dierlijk materiaal (zoals bijvoorbeeld een konijnenvachtje) wakkert het jachtinstinct aan omdat dit een natuurlijk prooidier is waar de kat op jaagt.  Je hebt geurspeeltjes in alle vormen en maten: muisjes, balletjes, trappelkussens, hengels, krabbelstokjes, …

Jachtfases

De jacht - en dus ook het spel - bestaat uit grofweg 3 fases. Om te beginnen is er het sluipen en jagen. De kat zoekt een prooi, sluipt er naar toe en jaagt erachter tot hij deze kan vangen. Deze fase kan nagebootst worden met een hengel, koordje of bal.

Daarna vangt de kat zijn prooi en doodt hij deze door te bijten of te trappelen. Speeltjes die ze kunnen vastgrijpen zoals een trappelkussen of speelmuisje zijn hiervoor ideaal.  Als kers op de taart volgt er dan het opeten van de prooi.  Een spel kan mooi afgesloten worden met iets lekkers als beloning. 

Ouderdom en stress

Als je met je kat speelt, duurt het soms even vooraleer je zijn voorkeuren kent. Bij oudere katten die terug beginnen spelen, is het even zoeken wat hun precies stimuleert en is het normaal dat ze niet onmiddellijk reageren op elke spelinitiatie. Soms hebben senior katten last van artrose waardoor de pijn hun belemmert om te spelen. Ze spelen dan voornamelijk ter plaatse, rennen niet meer rond, spelen niet meer. Hier kan jouw dierenarts je verder in ondersteunen.

Dieren die stress hebben, kunnen deze kwijt tijdens meer individuele speelmomenten. Dit geldt onder andere voor katten die gevoelig zijn aan stressaandoeningen zoals blaasgruis en blaasontstekingen maar ook bij acute stress zoals vuurwerk, kan je jouw kat proberen afleiden met een spelletje.

Op termijn ondervinden zo goed als alle katten positieve effecten van meer spelen. Meer bewegen houdt hun mentaal en fysiek gezond, werkt stressregulerend en zorgt voor het kunnen uiten van frustratie.

Tot slot hoef je geen lange speelsessie te doen met jouw kat. Een aantal minuten per speelsessie is voor de meeste katten voldoende.

Wij wensen jullie in 2024 vele mooie speelmomenten met jouw huistijger!

Dit blogartikel kwam tot stand i.s.m. Femke Blokken, geboren cat lover en de bezielster van 'Maison du Chat'. 

Gerelateerde producten