De vraag naar een hypoallergene shampoo...

De vraag naar een hypoallergene shampoo...

Voor elke vachtsoort, voor elk huidtype is er wel een shampoo op de markt. Het is echter niet altijd even makkelijk om het meest geschikte verzorgingsproduct uit te kiezen. Al zeker niet wanneer je vermoedt dat je hond allergisch reageert op shampoo, want dan volgt bijna automatisch de vraag naar een 'hypoallergeen' product.

Maar wat betekent 'hypoallergeen'? Komt een allergie voor shampoos vaak voor? Zijn hypoallergene producten altijd veilig voor honden met een gevoelige huid? En zitten er effectief geen allergenen in deze verzorgingsproducten?

Wat zijn hypoallergene producten?

De term 'hypoallergeen' komt vaak voor op allerlei verzorgingsproducten voor mens en dier. In feite is het niet meer dan een marketingterm; eentje die zelfs te pas en te onpas wordt gebruikt op verpakkingen. (*) 

Hypoallergeen klinkt heel gewichtig, maar zegt eigenlijk weinig over de werking van het product. We denken vaak automatisch dat een hypoallergeen product altijd veilig te gebruiken is bij honden met gevoelige huid. Helaas...

'Hypo' komt uit het Latijn en betekent ‘minder’ en een 'allergeen' is een stof die een overgevoeligheids- of een allergische reactie kan opwekken.

Hypoallergene producten bevatten dus 'minder' stoffen die een allergische reactie kunnen uitlokken. Maar de vraag is dan wel: minder dan wat?

Stel, een fabrikant van hondenshampoo verkoopt twee producten: een basis hondenshampoo met 8 allergene ingrediënten en een andere hondenshampoo met 4 allergene ingrediënten. Het tweede product is voor de fabrikant 'hypoallergeen', want het bevat namelijk minder allergene stoffen dan het eerste product. Dit betekent echter niet dat het hypoallergene product helemaal vrij is van allergenen, want een hond met een gevoelige huid kan nog steeds op één van de ingrediënten allergisch reageren.

Hoe herken je een gevoelige huid bij je hond?

Honden met een gevoelige huid hebben vaker last van jeuk door een droge, schilferige huid. Hun vacht lijkt dof met over het algemeen weinig tot geen glans. Deze huid is niet in een optimale conditie, waardoor er sneller irritatie ontstaat. Ga je een hond met een gevoelige huid wassen, kies dan voor de veilige optie en gebruik altijd een hypoallergeen product.

Hoe werken hypoallergene producten?

Hypoallergene verzorgingsproducten ondersteunen of herstellen de huidbarrière.   Deze producten zorgen ervoor dat er minder vocht uit de huid kan verdampen. Ze versterken de natuurlijke buffer tussen de huid en de buitenwereld. Dit is heel belangrijk voor de gevoelige huid. 

Hypoallergene producten zijn zo geformuleerd dat ze de huid niet prikkelen of activeren, maar juist kalmeren. Hierdoor krijgt de huid de gelegenheid om te herstellen. De huid wordt sterker en voelt elastischer en de vacht gaat weer meer glanzen.

Wat zijn de belangrijkste allergenen in shampoo?

Vrijwel alle shampoos bevatten ingrediënten die een allergische reactie kunnen uitlokken. Synthetische geur- en kleurstoffen, harde alcohol en synthetische conserveringsmiddelen zijn meestal de boosdoeners, maar ook stoffen die shampoo doen schuimen kunnen allergische reacties veroorzaken.

Enkele ingrediënten die reactie kunnen uitlokken

 • Cocamidopropylbetaine - zorgt ervoor dat je de shampoo goed kan verdelen - wordt in heel veel shampoos gebruikt.
 • Sodium lauryl sulfaat - verlaagt de oppervlaktespanning van een vloeistof waardoor het product makkelijker gaat schuimen
 • synthetische conserveringsmiddelen - zoals parabenen en formaldehyde - worden gebruikt omdat vloeibare producten zoals shampoo snel kunnen bederven
 • (synthetische) geurstoffen - de meeste shampoos ruiken lekker. Helaas kunnen die geurstoffen allergische reacties veroorzaken.
 • (synthetische) kleurstoffen
 • alcohol - behalve: cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin of in een ontvettend product en onderaan op de ingrediëntenlijst
 • Oxybenzone - gebruikt om geur en kleur te versterken en te stabiliseren

Hoe herken je een allergische reactie?

Een allergische reactie uit zich meestal in de vorm van jeuk of rode huiduitslag.

Belangrijk om te weten: de mate waarin de allergische reactie zich voordoet is sterk afhankelijk van de duur van het contact van de huid met de stof die de allergische reactie veroorzaakt. Meestal is dat contact tussen shampoo en huid slechts van korte duur. De allergenen hebben dus maar kort de tijd om een probleem te veroorzaken.

Bij honden met een vermoeden van allergie op shampoo raden we daarom aan om de shampoo niet te lang te laten inwerken en om de vacht zeer grondig uit te spoelen, zodat echt alle shampooresten verdwenen zijn.

Gelukkig komt een allergische reactie op een shampoo niet zo vaak voor. Toch kan het gebruik van een verkeerd product de huid flink irriteren. Eén van de meest gemaakte fouten is waarschijnlijk het gebruik van te agressieve shampoo.

Deze agressieve producten lokken een tegenreactie van de huid uit en de huid gaat als het ware overreageren.

Onthoud

 1. Wanneer een verzorgingsproduct eerlijk hypoallergeen is, bestaat er een sterk verminderde kans op een allergische reactie.
 2. Ook al bevat een product alleen plantaardige stoffen en oliën, dan nog kan een huid hier gevoelig op reageren.

Onze tips

 1. Vooraleer je aan het wassen gaat, inspecteer de huid van je hond. Is de huid droog en schilferig, heeft je hond last van jeuk?, dan is de kans groter op een allergische reactie. Kies de veilige weg en gebruik een 'eerlijk hypoallergeen' product.
 2. Bestudeer vooraf de ingrediëntenlijst op het etiket van het product!
 3. Koop eerlijke producten van betrouwbare fabrikanten, al zijn deze soms (maar echt niet altijd) iets duurder.
 4. Hou je aan de verdunning die de fabrikant voor het product voorschrijft!


(* ) Sinds juli 2019 mag de term hypoallergeen niet meer zomaar gebruikt worden op producten bestemd voor humaan gebruik. Het is wettelijk verboden om ‘hypoallergeen’ op een verpakking te zetten als het product allergenen bevat. Alleen producten die bewezen allergeenvrij zijn (zoals bijvoorbeeld producten met het Allergy Certified-keurmerk) mogen de claim gebruiken. Voor dierencosmetica geldt deze regel momenteel nog niet.