De shampoo bar voor de hondenvacht

De shampoo bar voor de hondenvacht

Is dit stukje zeep een nieuwe hype of wordt het een blijver in de huisdierenbranche?

De ontwikkelingen binnen de pet-cosmetica sector staan niet stil. Consumenten kijken steeds meer uit naar natuurlijke, ecologische of milieuvriendelijke en verantwoorde producten voor hun trouwe viervoeters.   Het nieuwste fenomeen? De shampoo bar, of ook wel haarzeep genoemd.

In dit blogartikel vertellen we je graag meer over deze nieuwe shampooblokken, geschikt voor de vacht van uw huisdier.

Wat is een shampoo bar?

Shampoo bar is haarzeep in blokvorm; oftewel vaste shampoo in de vorm van een blok zeep.

Wat is het verschil met de vloeibare vorm van shampoo?

Een blokje haarzeep bevat uiteraard specifieke ingrediënten om tot een vaste vorm te komen.  Shampoo bars bevatten in verhouding meer natuurlijke oliën dan shampoo uit de fles. Deze oliën zorgen er namelijk voor dat de vaste vorm beter wordt behouden.  Haarzeepblokjes bevatten veel minder - of eigenlijk geen* - water in vergelijking met vloeibare shampoo, waaraan maar liefst 50 tot 70 % puur water wordt toegevoegd.  (*) Op de verpakking van een shampoo bar vind je 'Aqua' (water) terug in de ingrediëntenlijst.

wat zit er in je shampoofles?

Shampoo bars zijn duurzamer dan een gewone fles shampoo.

1. Shampoo bars zijn plasticvrij

De zeepblokjes worden meestal verpakt in karton, hetgeen beter te recycleren is dan een plastic fles*. Soap bars worden ook los verkocht, of enkel in een papiertje gewikkeld. M.a.w. men gebruikt slechts een minimum aan verpakking - én het volledige pakketje is bovendien biologisch afbreekbaar! Hiermee scoort de shampoo bar meteen zeer goede punten op duurzaamheid!

(*) Wereldwijd worden er per minuut één miljoen plastic flessen verkocht. Men denkt dat dit aantal tegen 2021 met 20 % zal stijgen. Tegen 2050 zouden er zo meer plastic flessen in de oceaan drijven dan er vissen zwemmen. Men is tot deze conclusie gekomen door het aantal gebruikte plastic flessen te rekenen; dus niet alle andere vormen van plastic verpakkingen.

2. Ingrediënten die haarzeep tot een duurzaam product maken

Haarzeep bevat veelal natuurlijke ingrediënten en veel minder chemicaliën. Hierdoor sparen we ons kostbare water en in het water levende organismen van vervuiling. Shampoo bars bevatten geen plastic. Plastic zit bij reguliere shampoos niet alleen in de verpakking, maar vaak ook in de shampoo zelf (als bewaarmiddel, onder de vorm van microscopisch kleine deeltjes- parabenen). De meeste merken produceren zeepblokken zonder parabenen, zonder siliconen en vaak ook zonder zout. Veel soap bars zijn vegan en cruelty free producten.  

Sommige shampoo bars bevatten (helaas) wel nog sulfaten (SLS); de stoffen die zorgen voor het losweken van vuil uit de vacht en die de shampoo doen schuimen. Bij de productie van SLS wordt palmolie gebruikt, wat niet bepaald duurzaam kan worden genoemd wegens de verwoestende impact van de palmolieteelt op het milieu.

logo's

3. Shampoo in vaste vorm zorgt voor minder uitstoot

Eén vrachtwagen kan namelijk veel meer zeepblokken dan shampooflessen transporteren.

4. Shampoo bars zijn voordeliger in vergelijking met shampoo uit een fles

Een vaste Petuxe zeepblok van 50 gr staat gelijk met 400 tot 600 ml reguliere Petuxe shampoo. Een flesje Petuxe hondenshampoo bevat 200 ml. Je krijgt dus bijna dubbel zoveel product met de Petuxe soap bar van 50 gr.

5. Je hebt minder conditioner nodig

Shampoo bars bevatten reeds meer voedende oliën. Haarzeep ontvet minder, waardoor de vacht minder uitdroogt. Voelt de vacht toch droog of pluizig aan? Gebruik dan een voedend masker op basis van bijvoorbeeld Arganolie of Aloe Vera.

Andere voordelen

  • Shampoo bars zijn makkelijk voor op reis. Daar het gaat om shampoo in een vaste vorm, hoef je geen rekening te houden met de maximale hoeveelheid vloeistof die je mag meenemen in je handbagage op het vliegtuig. Verder ook geen zorgen over uitlekken in je handtas.
  • Shampoo bars nemen minder ruimte in in je voorraadkast.
  • Shampoo bars hebben een luxe uitstraling. Ideaal om cadeau te geven!
  • Shampoo bars passen door de brievenbus. Je verstuurt je shampoo bar cadeautje eenvoudig met de brievenpost. Je kan het geschenkje laten bezorgen zonder dat de ontvanger thuis moet zijn om het cadeautje in ontvangst te nemen. Hoe handig is dat?

Is een shampoo bar goed voor de vacht?

Zoals je hierboven reeds kon lezen, zitten er vaak alleen maar natuurlijke ingrediënten in de haarzeepblokjes. Met de keuze voor een soap bar met 100% natuurlijke ingrediënten, ben je uiteraard heel verantwoord bezig voor het milieu. Het is mogelijk dat de vacht na de eerste wasbeurten met de shampoo bar ietwat anders gaat aanvoelen dan wat je gewend bent. Dit is het gevolg van gewenning van huid en vacht aan de synthetische producten in reguliere shampoos. Door gebruik van een lichte conditioning spray kan je dit goed ondervangen. Na een paar wasbeurten zou de vacht (en de huid) gewend moeten zijn aan de nieuwe wijze van wassen met haarzeep.  

Hoe gebruik je een shampoo bar?

Maak de vacht volledig nat met lauwwarm water. Zeep vervolgens de gehele vacht in met het zeepblokje. Let hierbij ook op de onderste laagjes haar. Normaal gaat de zeep nu schuimen. Toch geen schuim? Spoel de vacht lichtjes af met lauwwarm water en herhaal het inzepen. Was nu het schuim doorheen de gehele vacht, van tegen de huid tot aan de haarpunten en dit zonder de vacht door elkaar te wrijven. Heeft de hond een lange of een dikke vacht? Was dan laag per laag. Daarna spoel je de vacht grondig uit met lauwwarm water. Alle zeep moet volledig worden uitgespoeld. Maak het haar handdoekdroog en vervolg (eventueel) met conditioner.  Bewaar het zeepblokje in een zeepdoosje of op een zeeprekje waar het water aan de onderkant weg kan. Het is belangrijk dat de shampoo bar droog blijft wanneer je hem niet gebruikt.

bewaar het zeepblokje op een zeeprekje

Maakt dit alles van de shampoo bar voor honden nu een hype of wordt het een blijver?

Aan jullie de keuze! Wij zijn alvast overtuigd door dit duurzame, milieuvriendelijke product.

Shampoo bar van Petuxe is geschikt voor honden en katten van alle vachttypes. Dit zeepblokje is bedoeld om de vacht diep te reinigen, terwijl huid en haar worden gevoed. De vacht krijgt een mooie, natuurlijke glans. De Petuxe shampoo bar bevat een heerlijk, ontspannend aroma. Het product is vrij van siliconen en zouten, volledig vegan, cruelty free en geproduceerd in een bedrijf met aandacht voor het milieu.