Reizen met je hond

Reizen met je hond

Woohoo, het is vakantie! Tijd om je koffers te pakken en… wegwezen! Liefst van alles mét Pukkie.

Of je nu al eerder met je beste vriend Pukkie hebt gereisd of dat het de eerste keer is, het is telkens weer een klus om uit te zoeken te wat je allemaal moet inpakken. Ben je er zeker van dat je niets over het hoofd hebt gezien?

Checklist voor je vertrek

Pas je reisbestemming aan

Citytrips , strandvakanties, reizen naar verre bestemmingen… allemaal leuk, maar misschien niet echt iets voor een actieve hond zoals Pukkie? Steden zijn vaak veel te druk, musea laten geen honden toe, op het strand is het voor je viervoeter vaak veel te warm en lang vliegen naar een verre bestemming is voor je viervoeter niet echt comfortabel te noemen.

Met het vliegtuig naar je bestemming?  Een vliegreis duurt voor je woef best niet langer dan 8 tot 9u. Meereizen met de passagiers, dan wel in het ruim van het vliegtuig is niet alleen afhankelijk van zijn grootte of gewicht, maar ook van de specifieke regels van de luchtvaartmaatschappij die je kiest. Deze hanteren allemaal andere regels en tarieven. Bij sommige maatschappijen zijn honden zelfs helemaal niet welkom… Informeer je dus goed vooraleer je je reisbestemming boekt.

Liever met de auto?  Zorg dat er geen koffers tegen of op hem kunnen vallen én dat hij jou niet kan storen tijdens het rijden. Pas de temperatuur in de auto aan – zeker voor honden met een korte snuit die sowieso al niet goed tegen de warmte kunnen. Voldoende afleiding of bezigheid onderweg  is absoluut aan te raden en las meerdere uitgebreide stopmomenten in. Hou er rekening mee dat Pukkie misschien angstig kan reageren op de drukte onderweg; het lawaai van de autobaan; in een omgeving die hij niet kent ...

Check of je hond welkom is

Informeer je goed of Pukkie écht welkom is op de plaats van bestemming. Sommige verblijven accepteren honden enkel onder bepaalde voorwaarden: slapen in een bench, niet los op de kamer, niet in het restaurant,… of ze accepteren max 1 hond (geen 2 of meer). Meestal wordt er ook een meerprijs aangerekend.

Wen je hond op voorhand aan dingen die hij niet kent

Reizen in een transportkooi of in een reistas, ver meerijden op de achterbank van de auto vastgemaakt met een speciale autogordel, lange tijd alleen achterblijven op de hotelkamer of in een andere, vreemde omgeving, slapen in een bench,… misschien is Pukkie hier al aan gewend, maar het kan ook gebeuren dat hij er moeite mee heeft. Bedenk dan dat je al deze zaken vooraf goed oefent. Begin ermee ruim op voorhand, zodat zowel jij alsook Pukkie het best mogelijke uit jullie vakantie kunnen halen.

Raadpleeg de dierenarts

Plan ruim voor je vertrekt een bezoek aan je dierenarts. De basisvaccinaties van je viervoeter dienen uiteraard altijd al in orde te zijn. Echter om te reizen heeft je hond soms extra vaccinaties en/of testen nodig. Sommige landen eisen bescherming tegen parasieten, een speciale ontworming, of nog andere zaken.  Je dierenarts weet wat nodig is en kan je hierbij helpen. Hou er rekening mee dat sommige vaccinaties en testen al weken op voorhand moeten gebeuren. Bijkomend heb je kort voor het vertrek (max. 48 u) vaak een grondige check-up nodig; een ‘gezondheidsverklaring’ die bewijst dat je hond fit is om te reizen. Al deze gegevens dienen genoteerd te worden in het EU-paspoort van je viervoeter.

reizen met je hond

En dan nu: inpakken en wegwezen…

Ziehier onze ultieme checklist over wat je zeker mee moet nemen op reis:

• Eten en drinken  

Neem voldoende voeding mee van thuis; het voer waar Pukkie reeds aan gewend is. Zo vermijd je een onnodige zoektocht naar geschikte voeding op je vakantiebestemming. Pukkie gaat er zeker blij mee zijn dat hij in die nieuwe omgeving, toch van zijn vertrouwde brokjes kan smullen.

Zorg voor voldoende vers drinkwater voor onderweg.

• Voer- en drinkbakjes  

Antibacteriële, onbreekbare kommen zijn perfect voor onderweg. Of heb je plaatsgebrek, dan hebben wij zelfs opvouwbare modelletjes voor onderweg. Net als handige reistassen voor de brokjes en ander voer of kauwbotjes

• Traktaties  

Waarom neem je niet wat knabbeltjes of wat duurzame kauwartikelen mee op reis? Dit bezorgt Pukkie een ontspannen bezigheid tijdens de lange reis.

• Hondenbed 

Hoewel de meeste honden zonder problemen op de grond slapen, kun je een bed of matje meenemen van thuis. Dit voelt voor Pukkie lekker vertrouwd.

• Favoriete Speeltje  

Om ervoor te zorgen dat je hond zich veilig en vermaakt voelt, moet je zijn favoriete speeltje zeker meenemen!

• Transportbench of veiligheidsgordel

Zorg ervoor dat Pukkie veilig in zijn transportbench zit of dat hij goed werd vastgeklikt met een speciale veiligheidsgordel voor honden.

• Halsband met leiband of tuigje

Je gaat thuis toch niet vertrekken met je hond zonder halsband, leiband of tuigje? Dat hopen wij alvast. En toch overkomt het sommige mensen! En vaker dan je denkt. Dus hou er rekening mee en voorzie eventueel zelfs een reservesetje.

• Borstel en ander vachtverzorgingsmateriaal

Niemand houdt van een dag met een slecht verzorgd kapsel, ook jouw hond niet! Dus neem een borstel en kam mee om de vacht te onderhouden en klitten, vuil en losse haren eruit te kammen. Voor nog meer hulp bij het doorkammen van de vacht… heb je onze nieuwe ontklitsprays al geprobeerd?  

• Handdoek - poetsdoek

Soms, afhankelijk van je bestemming, kan regen en modder de vacht van een hond een beetje vies maken, dus een handdoek of poetsdoek meenemen is een must om die vieze poten mee af te vegen.  Ook droogshampoo kan erg handig zijn.

• Antibacteriële doekjes

Als je net als wij graag iets bij de hand hebt als je hond in stinkend spul rolt, dan ben je vast dol op Emergency Dog Wipes. Elke verpakking bevat 7 jumbo formaat, alcohol- en parabeenvrije doekjes. Een must-have!

• Huid, neus & poot balsem met zonnebescherming

Paw Balm trekt snel in en biedt het hele jaar door natuurlijke bescherming tegen de zon. Deze balsem is ideaal voor zonnige dagen of om de pootkussentjes te beschermen op hete stoepen.

• Hondenpoepzakjes

En tot slot wil je zeker niet vergeten om die handige poepzakjes mee te nemen! We raden je aan om biologisch afbreekbare of zelfs composteerbare zakjes te gebruiken.

• EHBO-kit

Ga je erop uit, wees dan goed voorbereid en neem je TraumaPet Verzorgingskit mee! Zo heb je altijd alles bij de hand om je huisdier te helpen wanneer het nodig is. In een goede EHBO-kit zit een tekentangetje, een nageltang, enkele soorten verband of bandages, producten voor wondverzorging, een pincet, …

Heeft je hond dagelijks medicatie nodig, neem er dan ruim voldoende mee!

Afhankelijk van de reisbestemming, eventueel nog meenemen

• een koelmat of een koelvest

Voorkom oververhitting op (te) warme zomerdagen. Deze matten en vesten zijn hiervoor speciaal ontworpen en zorgen ervoor dat je viervoeter zich comfortabeler voelt in de hitte.

• een insecten-beschermende deken

Veel last van muggen, vliegen of andere vervelende insecten op je vakantieplek? Neem dan voor Pukkie een Insect-Shield blanket mee. Dit lichtgewicht dekentje beschermt hem tegen de overlast die deze vervelende kriebelbeestjes hem kunnen bezorgen en… Pukkie kan slapen als een roosje.

Zeker niet te vergeten

• het EU hondenpaspoort!  – dit geldt voor elke reisbestemming!

Het EU-hondenpaspoort van Pukkie moet voorzien zijn van alle vaccinaties en check-ups die nodig zijn op je reisbestemming!

Ook in eigen land wordt er vaak naar het paspoort gevraagd. Zeker wanneer je logeert op de camping, in een vakantiepark of op een hotelkamer.

Nog een laatste tip

• Check je adresgegevens bij DOG-ID en zet die gegevens openbaar!

Maak tijdelijk een nieuwe medaillon met het adres van je vakantieverblijf en je telefoonnummer aan de halsband vast. Mocht Pukkie onverhoopt weglopen op je vakantiebestemming, dan kan de vinder je tenminste lokaliseren of je adresgegevens achterhalen via de chipregistratie bij DOG-ID.

Eens je er bent

Laat Pukkie de eerste dagen niet te lang alleen. Kies een fijne slaapplek voor hem uit en vooral: ga samen dingen doen! Bekijk wat Pukkie zelf leuk vindt: wandelen, spelen, in het water plonsen,... Geef hem de tijd om wat te wennen aan de omgeving.  Elke hond is hierin anders. En vakantie is pas echt fijn als je er samen van kan genieten.

We hopen dat deze reis-checklist je heeft geholpen om je goed voor te bereiden op de reis van je leven mét je viervoeter. Of je nu op vakantie gaat in binnen- of buitenland, je hond zal het heerlijk vinden om verwend te worden met zoveel extra aandacht en liefde… Wij wensen jullie alvast ontzettend veel plezier en een veilige reis!