Recept voor een hondenijsje

Recept voor een hondenijsje

Een ijsje met dit warme weer is toch o zo verfrissend. Wij vinden het buitengewoon heerlijk en vele honden lusten het ook graag! Helaas is het ijs bedoeld voor ons mensen niet echt geschikt voor onze viervoeters. Schepijs bevat namelijk lactose en dat kunnen honden niet zo goed verteren. Dieetijs zonder lactose bevat vaak kunstmatige zoetstoffen zoals xylitol, wat niet goed is voor honden; dus het is geen goed idee.  Verder zit er te veel suiker in het schepijs - ook voor ons - en worden er ingrediënten aan toegevoegd die weerom niet goed zijn voor je hond (soms zelfs giftig!): chocolade, rozijnen, noten,...  Dit alles kan leiden tot problemen zoals diarree, braken, buikpijn, winderigheid,...

Recepten

Gelukkig kan je jouw hond trakteren met een alternatief: hondenijsjes uit de dierenspeciaalzaak. Of je kan ze gewoon zelf maken!

Wij geven je hier alvast enkele ideeën waarmee je aan de slag kan gaan:

IJSJES MET TONIJN- OF VLEESSMAAK

Dit heb je nodig:

  • 1 blikje tonijn* natuur
  • ± 225 gram vetvrije/lactosevrije yoghurt (soja, skyr,...)

Bereiding

Doe de ingrediënten allemaal samen in een kom en mix met een staafmixer tot een glad mengsel. Schep de bereiding in een vorm voor ijsblokjes en zet even in de diepvriezer.  Je kan ook speciale vormen voor waterijsjes gebruiken en het stokje vervangen door bijvoorbeeld een kauwstick.  Of doe het mengsel een keer in rubber speelgoed, zoals een Kong bijvoorbeeld.

*tip: vervang het blikje tonijn door een vlootje natte voeding (met vlees of groenten) of blikvoeding voor honden.

IJSJES MET PINDAKAAS EN BANAAN - of ander lekkers

Dit heb je nodig:

  • ± 225 gram vetvrije/lactosevrije yoghurt (soja, skyr,...)**
  • 1 el pindakaas
  • 1 banaan*

Bereiding:

Doe de ingrediënten allemaal samen in een kom en mix met een staafmixer tot een glad mengsel.  Schep de bereiding in een vorm voor ijsblokjes en zet even in de diepvriezer.  Je kan ook speciale vormen voor waterijsjes gebruiken en het stokje vervangen door bijvoorbeeld een kauwstick. Of doe het mengsel een keer in rubber speelgoed, zoals een Kong bijvoorbeeld.

*tip: vervang de banaan door ander fruit zoals een appel, aardbeien, watermeloen, mango,... of door geraspte wortel, rode biet, gekookte zoete aardappel,...

** voor vegan ijsjes: gebruik suikervrije sojayoghurt en vegan pindakaas

Volg zeker deze tips bij het geven van ijsjes aan je hond:

1. Geef een ijsje nooit rechtstreeks uit de vriezer; zo voorkom je dat de tong van jouw hond eraan blijft plakken. Neem het ijsje uit de diepvriezer en laat het even staan of spoel het af met wat water.

2. Beperk het aantal ijsjes tot 1 per dag zodat de spijsvertering van jouw hond niet ontregeld raakt.

3. Hou altijd toezicht en belet dat je hond het ijsje in één keer in zijn mond neemt.

4. Opsmullen kan best buiten - op het gras - zo hoef je nadien niet je hele keuken of woonkamer te poetsen.

5. Tenslotte nog dit: heeft jouw hond diabetes, geef dan helemaal geen ijs!

Geniet samen van de zonnige dagen en van lekkere ijsjes, maar alles met mate...