Zo verzorg je de ogen van jouw hond

Zo verzorg je de ogen van jouw hond

Waarom is oogverzorging belangrijk?

Net als bij mensen kunnen vuil, stof, haren en bacteriën zich ophopen rond de ogen van je huisdier. Dit kan leiden tot ontstekingen, overmatige traanvorming of zelfs ernstige ooginfecties. Sommige rassen zijn gevoeliger voor oogproblemen, zoals honden met een korte snuit (bijv. Mopshonden en Franse Bulldogs) en katten met een platte snuit (bijv. Perzen). Regelmatige controle en reiniging kunnen problemen voorkomen en het comfort van je huisdier verbeteren.

Bovendien kunnen onbehandelde oogproblemen leiden tot chronische aandoeningen, zoals hoornvlieszweren of conjunctivitis. Tijdig ingrijpen en preventieve verzorging zorgen ervoor dat je huisdier zich comfortabel en gezond voelt.

Hoe verzorg je de ogen van je hond of kat?

Inspecteer de ogen van je huisdier regelmatig. Kijk dagelijks of er vuil, afscheiding of roodheid is. Let ook op troebelheid of veranderingen in de pupilgrootte.

Gebruik een zacht oogreinigingsdoekje of een niet-pluizend wattenschijfje.  Maak dit vochtig met lauwwarm water of doe er wat speciale oogreiniger voor huisdieren op.  Vermijd gebruik van ruwe materialen, want dat kan de gevoelige huid rondom de ogen irriteren.  Ook pluizende watten zijn uit den boze, daar deze pluisjes kunnen achterlaten in het oog. 

Veeg voorzichtig langs de ooghoeken. Beweeg altijd van binnen naar buiten om vuil te verwijderen en voorkom dat bacteriën zich verspreiden. Gebruik daarom per oog een nieuw doekje om kruisbesmetting te voorkomen.

Gebruik indien nodig oogdruppels. Sommige huisdieren hebben baat bij hydraterende of reinigende oogdruppels, vooral als ze last hebben van droge of gevoelige ogen. Vraag hiervoor raad aan je dierenarts of je trimmer.  

Bij langharige hondenrassen kunnen haren in de ogen prikken en irritatie veroorzaken. Hier heb je 2 mogelijke opties: ofwel laat je de haren doorgroeien tot ze zo lang zijn, dat ze gaan doorhangen en aldus het oog niet meer zullen irriteren; ofwel hou je de haartjes rondom de ooghoek altijd kort. Vraag advies aan je professionele trimmer en bespreek wat de beste optie zou zijn voor jouw hond.  We raden je ten zeerste aan om het knippen van die ooghaartjes aan je trimmer over te laten.  Wil je dit toch zelf proberen, gebruik dan altijd een stompe schaar met afgeronde punten om ongelukjes te voorkomen!

Let op signalen van oogproblemen. Als je huisdier veel knippert, in de ogen wrijft, traanstrepen ontwikkelt of oogafscheiding heeft die van kleur verandert, kan er sprake zijn van een infectie of ander probleem.  Ga langs bij je dierenarts, zeker wanneer het probleem aanhoudt ondanks je goede zorgen.

Hoe vaak moet je de ogen verzorgen?

De frequentie van oogverzorging hangt af van het ras en de gevoeligheid van je huisdier:

  • Dagelijks: voor rassen met veel traanproductie of platte snuiten.
  • Wekelijks: voor de meeste andere honden en katten.
  • Bij behoefte: als je merkt dat er afscheiding, vuil of irritatie ontstaat.

Bij plotselinge veranderingen, zoals overmatige traanvorming of een doffe oogkleur, ga je best naar de dierenarts.

Welke producten heb je nodig?

  • Oogreinigingsdoekjes: erg handig voor snelle reiniging
  • Speciale oogreinigers: mild en geschikt voor huisdieren
  • Gekookt en afgekoeld water: een natuurlijk alternatief om de ogen van je huisdier schoon te maken
  • Niet-pluizende wattenschijfjes of zachte doekjes: kies voor een speciale oogreinigingspad en vermijd het gebruik van wattenstaafjes of pluizende watten, omdat deze de ogen kunnen beschadigen
  • Oogdruppels voor huisdieren: ideaal bij droge ogen of lichte irritaties
  • Schone handdoek of tissue: om overtollig vocht na het reinigen zachtjes te deppen

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van oogverzorgingsproducten?

  • Dierveiligheid: kies producten die speciaal ontwikkeld zijn voor huisdieren en vrij zijn van schadelijke stoffen.
  • Zonder irriterende stoffen: vermijd producten met alcohol, parfum of agressieve chemicaliën.
  • Geschikt voor jouw dier: controleer of het product geschikt is voor honden, katten of beide.

Vraag advies: vraag aan je trimmer hoe je de verzorging van de oogjes thuis best aanpakt en welke producten geschikt zijn voor jouw hond of kat.  Bij oogproblemen of bij twijfel, raadpleeg altijd je dierenarts. 

Conclusie

Het verzorgen van de ogen van je hond of kat is een essentieel onderdeel van hun algemene gezondheid. Door een regelmatige verzorging, help je infecties voorkomen en zorg je ervoor dat je huisdier zich prettig voelt.  

Onderhoud jij al een routine in de oogverzorging van je huisdier? Deel jouw ervaringen met ons!


Heb je nog meer vragen over de verzorging van je hond? Lees dan zeker ook eens de tips in onze andere blogs. Voor meer info mag je ons gerust contacteren.

Voel je je niet zo zeker om deze verzorgingshandelingen thuis goed uit te voeren? Volg dan een of enkele lessen onder begeleiding van een ervaren trimmer. Dit kan o.a. bij Goomer Academie, maar vast en zeker ook bij verschillende trimsalons bij jou in de buurt.