Brrr....heeft je viervoeter het koud?
Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en we worden al geconfronteerd met enkele berekoude dagen. Meteen een signaal voor alle honden- en katteneigenaars om extra aandacht aan hun geliefde viervoeter te geven.
Hoe weet je of je viervoeter het koud heeft? En wat doe je eraan? Wij geven je graag enkele tips.
Heeft je hond het koud?
Een hond die het koud heeft gaat rillen. Hij zoekt minder contact en lijkt meer in zichzelf gekeerd.
Er is echter een verschil tussen het koud hebben en onderkoeld raken. Wanneer je hond het gewoon koud heeft, kan je dit als baas makkelijk zelf oplossen door hem extra warmte te geven onder de vorm van een dekentje of een jasje bijvoorbeeld. Bij onderkoeling is er sprake van lichamelijke klachten en dien je de hulp een dierenarts in te schakelen! Vermoed je dat je hond onderkoeld is geraakt, breng hem dan onder in een verwarmde plek en dek hem toe met een dekentje. Check daarna zijn lichaamstemperatuur. In normale omstandigheden bedraagt deze gemiddeld 38° tot 39°C. Is de temperatuur gezakt onder 37.5°C, dan kan dit eventueel op onderkoeling wijzen. Bij onderkoeling gaat ook de hartslag naar beneden en kunnen er problemen met de ademhaling optreden. De huid kan bleek en blauw worden of in een later stadium zelfs rood en opgezwollen zijn. Honden die onderkoeld zijn, hebben pijn aan de oren, de staart of de poten.
Lees onze tips om ongemakken door koude te voorkomen.
Winter tips voor je viervoeter
1. Hou hem warm
Dit klinkt logisch, maar hoe doe je dat als het buiten vriest?
Nog maar pas kregen we een telefoontje van een bezorgde klant, om te vragen of zijn hond bij dit weer geen jasje aan moest.
Lang niet alle honden hebben last van de koude. Vele rassen zijn door hun vacht goed beschermd tegen barre weersomstandigheden. Andere rassen met dunne, korte beharing die ook vaak een kale buik hebben – zoals windhonden bijvoorbeeld - of naakthonden, kunnen met deze koude temperaturen wel een extra jasje gebruiken. Kleine honden kunnen minder goed tegen de koude. Puppy’s en senior honden hebben dan weer moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Een extra warme winterjas is dan heus geen overbodige luxe.
2. Verzorg zijn vacht
Ook de vacht van honden en (langharige) katten verdient bij vrieskoude extra aandacht. Dat betekent extra borstelen en kammen om vuil en ijs uit de vacht te krijgen. Statische elektriciteit komt bij koud weer op langharige vachten ook vaker voor. De vacht droog borstelen is echt “not done”. Het gebruik van borstelsprays voorkomt statische elektriciteit en zorgt voor een vlottere doorkambaarheid van de vacht!
Laat je je hond bij de trimmer regelmatig een kort modelletje aanmeten? Dan is het zeker aangewezen om je trimmer te vragen om de vacht in de winterperiode iets langer te laten dan gewoonlijk.
De meeste honden vinden het heerlijk om te rollebollen in de sneeuw. Let echter op voor sneeuwklompjes in de vacht. Deze hechten zich nogal makkelijk aan de vacht en kunnen vooral aan de poten, buik, voetzolen en de oren al snel voor irritatie zorgen of zelfs kloofjes en kleine wondjes veroorzaken. Verwijder de sneeuwklompjes na de wandeling voorzichtig uit de vacht: trek er niet aan - dit is pijnlijk! -, maar probeer de klompjes stuk te knijpen met je vingers. Borstel daarna de vacht door met behulp van een borstelspray en een zachte borstel.
Hebben er zich ijsklompjes gevormd tussen de tenen of de voetzoolkussentjes, dan verwijder je deze best door de pootjes te baden in een beetje lauwwarm water. Zo maak je niet alleen de pootjes vrij van sneeuw en ijs, maar voorkom je bovendien een mogelijke zoutvergiftiging*. Tijdens wandelingen bij vrieskou loopt jouw hond namelijk over het strooizout (pekel) dat gebruikt wordt om de wegen ijs- of sneeuwvrij te maken. Wanneer je viervoeter na de wandeling zijn vacht en poten gaat schoonlikken, zou hij teveel zout kunnen binnenkrijgen; wat dus soms tot een zoutvergiftiging kan leiden.
* zoutvergiftiging: de hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1.9 en 3.7 gram zout per kg hond. De klachten kunnen tot 72 u na inname optreden. De meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree, maar ook neurologische klachten komen voor.
Merk je bij het pootje baden een wondje of een kloofje op, verzorg dit dan met een helende huidverzorgende crème.
Droog je hond goed af na een (natte) wandeling in de vrieskou. Nattigheid is immers slecht voor zijn gezondheid. Dep de nattigheid uit zijn vacht, veeg even over de pootjes en de voetzolen en vergeet vooral zijn buikje niet. Met een microvezel droogdoekje is dit klusje zo geklaard!
3. Bescherm zijn poten, neus en oren
Aandachtspunt nummer 1 bij vriestemperaturen, ijs en sneeuw zijn de voetzoolkussentjes van je hond of kat. Door veelvuldig contact met ijskoude vloeren, straten vol strooizout, bevroren gazons,… is de kans op irritatie van voetzoolkussentjes zeker een reëel probleem. Soms vertonen ze zelfs “symptomen” van brandwonden… en dat kan je best missen. De oplossing is nochtans simpel : een verzorgende en helende balsem op basis van calendula, hennepzaadolie en helende kruiden! Potenbalsem van Hownd bijvoorbeeld voorkomt én geneest de kussentjes en geeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vaseline* of uierzalf, geen vettige vlekken op je vloeren en tapijten. Met deze balsem bescherm je ook best zijn (droge) neus, randen van het oor of kale plekken op de huid.
*Nota: we raden je af om vaseline of uierzalf te gebruiken voor de verzorging van de voetzolen. De reden hiervoor is dat veel honden graag hun poten schoon likken nadat ze buiten zijn geweest en de vaseline of uierzalf hen danig misselijk of zelfs ziek kan maken. Vaseline is namelijk een chemisch, synthetisch product gemaakt van olie; olie afkomstig van petroleum/aardolie (net als benzine en diesel). Voor cosmetische doeleinden wordt deze olie geraffineerd en gezuiverd, maar het is nog steeds aardolie! Voor het maken van uierzalf wordt ook vaseline gebruikt.
4. Geef hem drinkwater op kamertemperatuur
Heeft je hond of kat buiten een plekje of kom, waaruit ze vaker drinkt, dan is dit zeker ook een aandachtspunt bij koud weer. Je kijkt natuurlijk na dat het water niet is bevroren, of je zorgt dat het buitenkommetje leeg is.
Koud water drinken leidt bij veel dieren immers tot braakneigingen en dat wil je vermijden. Binnen water op kamertemperatuur is een veel beter alternatief.
Geniet van de winter samen met je viervoeter
Voor het overige nodigt het sprookjesachtige landschap natuurlijk uit tot een flinke wandeling met je lieveling. Zeker DOEN! (als je al deze voorzorgen neemt)
Heb jij nog meer tips voor andere hondenbaasjes? Laat dan zeker van je horen of typ een reactie onder dit artikel op onze FB of IG pagina! Vind je dit een leuke blog? Deel hem gerust verder!