Hitte alarm. Hoe bescherm je jouw huisdier?

Hitte alarm. Hoe bescherm je jouw huisdier?

Het is zomer. Voor velen het seizoen bij uitstek voor zon, zee, strand, een BBQ, vakantie en heel veel fun - en dit alles liefst samen met de hond. Tijdens warme dagen beschermen we onszelf goed tegen de gevolgen van zonnebrand. We zitten in de schaduw om een zonnesteek te voorkomen of we blijven binnen wanneer het té heet wordt. Maar hoe zit dat nu met onze trouwe viervoeters? Vele honden genieten graag van de warmte van de zon. Maar op te warme dagen schuilt er ook voor hen gevaar.

Hoe bescherm je jouw hond tegen de gevaren van de zon? Wij geven je alvast enkele tips.

Hitte heeft impact op onze huisdieren. Het is verstandig om je hond tijdens de heetste uren van de dag binnen - of in ieder geval uit de zon - te houden.

Zorg voor verkoeling

In een gesloten ruimte kan de temperatuur al snel oplopen. Geef je hond daarom een koele, goed geventileerde of open, schaduwrijke rustplek.

Koelmatten, -halsbanden en -vesten zijn een goede keuze, op voorwaarde dat je ze verantwoord gebruikt; d.w.z. altijd onder toezicht van de baas. Tip: Let bij aanschaf op de stevigheid van deze producten en eventuele keurmerken of patenten.

Verwen je hond met een hondenijsje! Let op: géén ijsje voor mensen, want deze bevatten te veel lactose en suikers, soms ook chocola. Allemaal dingen die niet goed zijn voor onze hondjes. Ijsjes voor honden zijn te koop in de dierenspeciaalzaak of je maakt ze eenvoudig zelf.

Zorg voor fris water

Honden kunnen uitdrogen. Geef je hond daarom permanente toegang tot vers drinkwater. Zet het water in de schaduw en ververs het regelmatig. Zo voorkom je bacterievorming (*)

Ga je samen op stap, neem dan zeker water en een drinkbak mee zodat je hond ook onderweg even kan drinken.

Zit je hond graag in de tuin, dan is een plonsbad voor honden een garantie voor veel fun!

(*) Tip: schaf een Hero Bowl aan. Deze drinkbak BIOCOTE® zilver-ion technologie werkt antibacterieel en is gegarandeerd bestand tegen de groei van meer dan 99% van de MRSA- en E.Coli-bacteriën.

Bescherm je hond preventief tegen de hitte en de zon

Honden genieten graag van de warme zonnestralen. Echter door te lange blootstelling aan de zon kan je hond een zonnesteek oplopen en de blootgestelde huid kan verbranden.

Vertoont je hond symptomen van een zonnesteek - rood tandvlees, problemen met de ademhaling, extreem hijgen, braken, beven, verwardheid, extreme vermoeidheid, bewusteloosheid - breng hem dan zo snel mogelijk naar een koele plek. Leg vochtige doeken over hem heen, maar zet hem nooit in een bad koud water. Contacteer zo spoedig mogelijk een dierenarts!

Tekenen van zonnebrand zijn: rode, schilferige en droge huid, verlies van vacht. Er kunnen wondjes of korstjes ontstaan en ernstig verbrande huid kan leiden tot huidkanker.

Sommige honden zijn gevoeliger

Wees extra alert bij puppy's, oudere honden, honden met hartproblemen, met overgewicht. Honden met een platte snuit - zoals bijvoorbeeld een Mopshond, Franse Bulldog, Cavalier, Shih-Tzu, enz. - en zeer dun behaarde rassen - zoals gladharige Windhonden - vragen extra bescherming tijdens warme dagen.

Preventief handelen is de boodschap!

Bescherm de dun behaarde lichaamsdelen zoals oren, neus, buik en liezen en de haarloze delen huid met een crème of balsem met toegevoegde zonnefactor, speciaal geschikt voor huisdieren(*)

Ook de voetzolen verdienen extra aandacht, want ook deze kunnen verbranden. Tip: Test het asfalt of de straatstenen vooraleer je vertrekt door je hand er enkele seconden op te houden. De meeste zonnebrandcrèmes voor honden beschermen maximaal 2 uur. Vaak werken ze wel waterafstotend en blijven ze goed op de huid zitten. Skin, Nose and Paw Balm van Hownd is hiervan een goed voorbeeld. Bovendien is deze balsem vegan, 100% natuurlijk en uiteraard cruelty free gecertificeerd.

(*) Humane producten bevatten vaak middelen zoals zinkoxide om zonnebrand te voorkomen. Wanneer je hond hieraan likt, kan dit voor bijwerkingen zorgen zoals bloedarmoede, misselijkheid, hoesten, irritatie van de lippen, slokdarm en maag, dikwijls ook koorts, braken en diarree.

Tenslotte nog dit: soms laat je jouw hond beter thuis...

Lange autoritten, fietstochten in de blakende zon; daar doe je je hond geen plezier mee. Als het echt niet anders kan, zorg dan dat je de airco in de wagen laat draaien. Laat je hond zeker nooit achter in de auto op warme dagen. Het kan fataal aflopen.  Als het echt niet anders kan, zorg dan dat je de airco in de wagen laat draaien. Laat je hond zeker nooit achter in de auto op warme dagen. Het kan fataal aflopen.

Met deze tips kunnen jullie samen zorgeloos genieten van de warme zomerdagen. Have fun!