Voel jij de lente al kriebelen?
De lente is een intrigerend jaargetijde. Het lijkt alsof de natuur ‘explodeert’. Al wat jong of groen is, al wat kiemkracht heeft komt opnieuw tot leven: lammetjes in de weide, de 'huis'kippen leggen opnieuw eieren, krokussen staan in bloei en wat een bloesempracht geven die fruitbomen! De zon lokt ons weer naar buiten en een mooie wandeling met de hond, dat lijkt een schitterend idee.
Onze lentetips
1. Start met preventie tegen parasieten
Door het warmere lenteweer worden niet alleen wijzelf en onze huisdieren weer actiever; ook parasieten en wormen leven weer op. Neem daarom zeker vanaf nu afdoende beschermende maatregelen tegen vlooien, luizen en teken. Er zijn veel verschillende preventieve middelen te verkrijgen; gaande van vlooienbandjes, pipetjes, kralen, sprays, pilletjes of zelfs vaccinaties. Sommige producten zijn vrij in de handel te verkrijgen, andere worden uitsluitend verkocht bij de dierenarts of apotheek. Welke oplossing de juiste is voor jouw huisdier, hangt af van verschillende factoren: het soort dier, de leeftijd, de grootte van het dier, de conditie, een hoge infestatiedruk, etc. Laat je daarom goed adviseren door een deskundige, je dierenarts of apotheker.
2. Contoleer op vlooien en teken
Naast een preventieve behandeling blijft het belangrijk dat je je huisdier tijdig nog eens extra controleert op vlooien en teken. De huidige antiparasitaire middelen werken afdoende, maar zijn altijd afhankelijk van de infestatiedruk uit de omgeving. Merk je toch nog een teek of enkele vlooien op, dan moet je de behandeling waarschijnlijk bijstellen. Een enkele teek kan je ook makkelijk verwijderen met een speciale tekentang of een tekenhaakje. Heeft je huisdier vlooien, denk er dan zeker aan om ook te ontwormen met een middel van de dierenarts of apotheek. Behandel de vlooien met een daartoe bestemd middel of was je hond, kat of pelsdier met specifieke antiparasitaire shampoo.
3. Insectenbeten 'SOS'
Jaagt je hond of kat graag op bijen, wespen, of andere prikkende beestjes? Dan loopt hij of zij jammerlijk genoeg het risico op een beet van deze niet zo vriendelijke insecten... Los van het feit dat zo'n insectenbeet best pijnlijk aanvoelt, kan je huisdier ook allergisch reageren op de chemicaliën die in de angel zitten. Met als gevolg een extreme zwelling van de getroffen zone. Een steek in de keel, op de tong of in de nek geeft mogelijk risico op ademhalingsproblemen. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Probeer zelf intussen alvast de angel uit de prikwond te verwijderen. Om de zwelling af te remmen, hou je de getroffen zone koel met een koelelement gewikkeld in een doek. Het is altijd handig om een EHBO-kit voor huisdieren in huis te hebben.
4. Jeuk!
De oorzaak van jeuk is niet altijd zo makkelijk te achterhalen: insectenbeten, huisstofmijt, schimmels, waspoeder, schoonmaakproducten, gras, hooikoorts, voeding, enz. Vooral honden hebben in het voorjaar vaker last van jeuk; bijvoorbeeld omdat zij hun wintervacht kwijt willen, of omdat de huid na de winter wat droger of schilferiger is dan normaal,... Dit geeft absoluut een jeukgevoel! Een juiste vachtbehandeling met de juiste jeukstillende producten kan hier heel wat soelaas brengen. Vraag advies aan een vachtverzorgingsdeskundige.
5. Ga naar buiten!
Ben je afgelopen winter actief met je hond het bos ingetrokken? Goed zo! Was je wat minder actief deze winter? Da's ook goed, maar doe het dan nu eerst even wat rustig aan en bouw de duurte van je wandelingen met je hond op; zeker wanneer je hond al wat op leeftijd is. Na een langere inactieve periode laat je oudere honden best 'langzaam weer op gang komen'. Maak ze niet te gek met al te leuke apporteer-spelletjes, maar doe het wat voorzichtiger aan.
Maar hey, het is - bijna - lente! Trek die wandelschoenen dus maar aan, geniet samen met je hond of kat van het lentezonnetje en ervaar het ontluiken van de natuur.